Amendement Verkiezingsprogram

Door Bert Hassink op 28 november 2020

In het ontwerp verkiezingsprogram staat bij hoofdstuk 2.4 toegankelijke zorg voor iedereen:

  • Volledige implementatie VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Nederland leeft het ondertekende VN-verdrag nog altijd niet na. Wij willen een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan mee te doen ongeacht beperking. De definitie van algemene toegankelijkheid (artikel 9 van het VN-verdrag) wordt de norm. We ratificeren het Factultatief Protocol zodat gedupeerden een klacht kunnen indienen bij het VN-comité.

Wij zijn blij dat het VN-Verdrag Handicap is opgenomen in het verkiezingsprogram. Toch vinden wij dat het scherpe kan, scherper moet. Het noemen van art.9 van het VN-Verdrag is nog wat te beperkt.

Daarom hebben we een amendement in ledenkamer geplaatst, en verzoek u om het amendement te ondersteunen.
Zie de tekst hieronder:

Volledige implementatie VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Wij willen een inclusieve samenleving. Personen met een beperking moeten in staat gesteld worden om van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden te kunnen genieten. Dat betekent toegang tot wonen, spelen, onderwijs, werken, zorg, informatie, communicatie, reizen en bereikbaarheid van openbare gelegenheden. Het voeren van eigen regie en het maken van eigen keuzes worden hierbij gewaarborgd. We ratificeren het Factultatief Protocol zodat gedupeerden een klacht kunnen indienen bij het VN-comité.